Tir: +Asi dvě hodiny po jejich usnutí připluje k lodi zlatá velryba a čumákem strká do jejich pravoboku. Loď se houpe jako na pouti. Velrybě se ta hračka líbí. Ještě chvíli si houpá a pak mrskne ocasem, až Tir na prsa odletí zlatá šupina . Pak odpluje hledat zase jinou zábavu.+
zavrtí se a něco jí studí na hrudi. myslí si ale v polospánku, že ji Fab olíbnul a oslintal a te´d to studí. přejede si po hrudi dlaní a něco nahmátně. zavře to do pěstičky a dál jede v režimu "sysel".
Ten, co mi kouká přes rameno, je Matouš. Jářku někde lítá.
Fab: jeho bručení jí pronikne do sna. pozmění snové obrazy a Tir zavzdychá ze spaní. proč prší ohňostrojový hvězdičky z želé? podivuje se. snaží se je pochytat, ale v dlani jí zůstane jen podivný zlatavšě zlatohlávčí medailon, možná hodinky kapesní...
Fab: nějak se jí to pomotá ve snění a začne se ze spaní chichotat. chichichi - pupík v aspiku.... pupíííku v aspíííku....hladí ho po břiše a hrudi, kde tápavě hledá řečený pupík.
Fab: ne... jseš nahatej... odpoví mu v polospánku. a zavrtá mu čeníšek na hruď, lísá se a malinko ho opusinkuje. proplete nohy s jeho a zakrývá je oba dekou či prostěradlem, nebo co to mají.