osazenstvo zpozoruje příchozí. pán domu (srubu
) vstane a s napřaženou pravicí vítá Isamuna i jeho sličný doprovod.Vítejte, příteli! To je dost! Čekali jsem vás už včera. Děvčata se na vás tolik těšila - Mildred napekla ty svoje moučníky a Rachel jí pomáhala.
posunkem zahrne manželku a dceru a celý prostor kuchyně, který je spojen s obývací částí přízemí. Byly obě včera v v kuchyni celý den!
srdečně a upřímně se veselí, že Sama vidí. tiskne mu ruku, potřásá jí a žoviálně křičí, neb je ve svém pokročilém věku asi mírně nahluchlý. a taky mírně senilní
. Čokoládový dort a kdesi cosi - to víte, to já nesmím a nejím, my cukrovkáři... Ale vy si po obědě jistě rád dáte, že? Hlavně že jste tady! To je radost, to je radost! Rachel! Vidíš?
podívá se k stále víc rudnoucí dceři.Tak pan Morff nakonec skutečně dorazil! A ty ses bála... Vždyť jsem říkal, že je to sportovec a gentleman! Nerušil by před svačinou. Ani by nemohl! Je to sportovník!
předvede pantomimu boxu a lehce se pěstí dotkne Samova ramene. Jiste si před snídaní dával do těla!
ještě jednou ho náznakem boxérsky uhodí do ramene a pak přenese svou pozornost na dívku. Á! Pěkně vítám, krásná slečno. Koho pak nám to pan Morff přivedl? Já tuším, já tuším! A jistě bych neprohádal, že je to někdo, koho nám už dlouho slibuje! Vítejte, slečno!
usmívá se okouzleně na dívku, zabloudí pohledem po její tváři a postavě, až se zastaví na jejích přednostech, kde setrvá. a velikost úsměvu je přímo úměrná velikosti předností. není divu, že jejich majestátnist
mluvčího přiměla konečně zmlknout.elegantní dáma, manželka majitele srubu a zadavatele stavby, je velice krásná a udržovaná žena. také o dost maldší, než její muž. na oba příchozí se usmívá dokonale nalíčenými ústy a její obličej má neproniknutelnou masku vlídnosti. sedí a pohledem sleduje a vybízí Sama, aby se s ní přišel pozdravit. když k ní přistoupí, podá mu ruku takovým gestem, že možná vteřinu čeká, že jí bude políbena. není. klidně dokončí podání, jakoby se nic nestalo.Oh, Lionel samozřejmě přehání... Drahý pane Morffe, nechal jste nás čekat. Ale jsem moc ráda, že vás tu opět máme! A nejen vás! Konečně jste přivedl slečnu Eternity, vaši sestřičku? Výborně. Myslím, že už je čas zamyslet se nad dekoracemi a bytovým textilem, tapetami... Slečno slibuji si mnoho od vašeho vkusu a citu pro barvy. I váš bratr nám o vás mnoho pěkného řekl a nasliboval! Těším se, že nám pomůžete se zařizováním domu. Ale já mluvím a zatím je venku takové hrozné, sychravé počasí... Určitě si dáte něco teplého?
konečně vstane a jde připravit teplé nápoje. Snad trochu grogu? Nebo kuřecí vývar? Kávu s whisky?
slečna kolem šestnácti let jenom střídavě rudne a bledne, na jejím obličeji bojuje mezi sebou spousta výrazů, podle toho, co rodiče zrovna říkají. jenom pípne. Aho...dobrý den.
a když se otec příliš rozvypráví a zmíní její snahu, zakňučí. ale tatíííí...
a nespouští oči z mladého muže. snad jen když si zúženýma očima podrobně prohlíží dívku, která přišla s ním.