+zavře oči a začne šeptat+
Když nastane noc, jako je ta dnešní, tu mě přepadnou vzpomínky. Právě v takové studené, nevlídné noci, kdy se ostře a jasně třpytí hvězdy a kreslí po obloze své obrazce, chodívám k Moherským útesům, pozoruji noční oblohu nad tyčícími se útesy a naslouchám divokým západním vlám, jak se rozbíjejí o skály... a vzpomínám. Byla právě noc, kdydž skřítkové připluli do země Erin na kovových lodích patřících lidem Tuatha De Danann.
+za vykládaným oknem koupelny, to vypdá, jako by se vážně setmělo, i když je ráno a je možný, že Kim zaslechne jednu dvě vlny na útesech+
Zdá se, jako by to bylo teprve včera, a přece je tomu tak dávno, že dokonce hvězdy na nebesích se od té doby o kousek posunuly. Podle lidského měření času to bylo před mnoha staletími...ale skřítkové mají dlouhý život a já jsem je mnohé přežil
Neboť já jsem Seamus Ban, král skřítků...
Tenkrát, v dobách, kdy byl svět ještě mladý, připluli jsme my skřítkové na ostrůvek ze kterého jednoho dne vyrostla země Erin. Plavili jsme seapřez nekonečnézápadní moře z ostrova De Danann.
Můj otec Niall byl tehdy králem skřítků. Byl nejstarší a někteří dokonce tvrdili, že je vůbec nejstarší bytostí na světě, protože pamatoval již dávné doby drakků, dlouho před tím, než se objevili první lidé. Byl vyšší, než většina skřítků, měl vzpřímená záda, sněhobílě vlasy i vousy a pouze jeho vrásčitý obličej prozrazoval jeho vysoký věk.
+pořád mluví potichu a klidným hlasem, který trochu uspává, ale spíš do snění, než do spánku+