Vinný lístek

Moderátor: Mystick von Sachsen

Vinný lístek

Příspěvekod Mystick von Sachsen » stř srp 25, 2010 9:26 am

ČERVENÁ VÍNA:

· Cheval blanc 1947
Nejskvostnější a také nejlepší víno na světě, jak je mnohokrát označováno. V roce 47 se vyrobilo jen 2000 lahví tohoto skvostu. My je máme k dispozici.

· André
Vyznačuje se intenzivní vůní, nízkým alkoholem, svěžími kyselinami a originální tříslovinou. Zráním na lahvi se ve vůni a chuti objevují jemné mandlové tóny. Je vhodné k hovězímu masu na roštu, ražniči a jemně nazrálým plísňovým sýrům.

· Rulanské modré
Světle rubínová barva se zlatavým okrajem hladiny vína v místě styku se stěnou sklenky. Zpočátku je víno hrubé, při zrání vystupuje kořenitost s vůní ořechů. Plnost vůně vynikne až po několikaletém vyzrávání, kdy připomíná vůni mandlí. Chuť je květnatá, harmonická, sametová s jemným aróma a velmi ušlechtilá. Vhodné k archivování. K jemným úpravám zvěřiny i jiných tmavých mas. K jemným typům ušlechtilých sýrů. K delšímu posezení s malým zákuskem.

· Svatovavřinecké
Víno červené barvy temného granátu, někdy s fialovými odstíny. Z těžké půdy s ovocnými tóny vůně, z lehké s výrazně odrůdovými tóny. Chuť plná, u mladého vína neharmonická, později řízně vyzrálá až agresívní s výraznou tříslovinou. Vhodné k výrazně kořeněné úpravě vepřového masa, k tmavému masu, ke zvěřině, k těstovinám, huse nebo ke kachně. (sudové)

· Cabernet Sauvignon
Víno je rubínově červené barvy, se specifickou odrůdovou příchutí připomínající černý rybíz, která se zvýrazňuje zejména ve starších ročnících. Má vyšší obsah kyselin.Velmi vhodné k archivování. Doporučujeme k jehněčí pečeni, bifteku, nebo ke krůtímu masu a výrazným, kořenitým omáčkám.

· Frankovka
Víno tmavě rubínové barvy, širší vůně typické pro červená vína. Mladá vína jsou tvrdá, ale plné chuti. Víno vyzrává do bohaté do bohaté šíře. Vhodné do archívu. Příjemná drsnost. Hodí se ke zvěřině, hlavně k tmavému masu a k jídlům s výraznou chutí, ke kořenité úpravě masa, k ušlechtilým sýrům, sýrům se zelenou plísní, těstovinám.

· Pinot Noir
Je to jedna z klasických odrůd Champagne. Produkuje nejobsažnější a nejsametovější vína na světě.

· Pinot Gris
Nejlepší odrůda Alsaska, kde se z ní připravují silná, alkoholická, plná, komplexní vína vysoké jakosti.

· Cabernet Franc
Tato odrůda se pěstuje všude v oblasti Bordeaux. Cabernet Franc charakterizuje velmi aromatická vína s jemně zemitou chutí, která však ve srovnání s Cabernet Sauvignon zanechávají na patře méně jemné vjemy.

· Frankovka modrá
Lahodné víno tmavší barvy. Charakteristickou čistou odrůdovou vůni provází mírně ovocné aroma a nádech skořice.

· Merlot
Odrůda neposkytuje hluboce zbarvená vína, ale vína jemně barevná, s měkkou ovocnou chutí. Hotovému vínu, které by mohlo být i tvrdé a drsné, dodává půvab ovoce a sametovou kvalitu.

· Modrý Portugal
Nejrozšířenější modrá odrůda. Poskytuje velmi obyčejné a lehké červené víno, proto se ve špatných ročnících používá často ve směsích s příliš kyselými bílými víny.

· Svatovavřinecké
Tato odrůda původně francouzská, v současné době se pěstuje u nás ve vinařských oblastech Velkopavlovické, Mělnické, Mostecké a Čáslavské. Poskytuje sytě červená vína, s ovocnou vůní, připomínající sušené švestky nebo černý rybíz. Svatovavřinecké se podává k běžné konzumaci všedních jídel a k sýrům. Velmi dobře se hodí jako doprovod tmavého masa a sýrů s intenzivní chutí. Je dobrým doplňkem také ke kořeněnému vepřovému nebo ke zvěřině. Potěší rovněž v kombinaci s husou či kachnou. (sudové)

· Angi
Odrůda tohoto typu se vyznačuje nadprůměrně sytou barvou, výrazně muškátovou vůní a plnou, příjemnou chutí. Ve vůni a chuti můžeme najít plnost a exotické tóny. Podáváme k dezertům a sýrům se zelenou plísní.

· Alibernet
Víno se vyznačuje temně červenou barvou, výraznou kabernetovou vůní a chuť je středně plná až plná, s vyšším obsahem tříslovin, zrající až do neutrální hebkosti. Víno Alibernetu je vhodné podávat k pokrmům ze zvěřiny.

· Domina
Víno s tmavě granátovou barvou, s neutrální vůní a plnou, extraktivní chutí. Může zde najít jemnou vůni a chuť ostružin. Díky své vyzrálosti je vhodné ke zvěřině, nebo k pečenému masu. (sudové)

· Laurot
Kombinace velmi tmavé granátové barvy s fialovými odlesky, svěžími a ovocnými tóny ve vůni a plné, jemné, atraktivně harmonické chuti. Doporučujeme k masitým jídlům s neutrálními omáčkami.

· Neronet
Velmi tmavě červená barva s modrými záblesky a jemná vůně. To je Neronet. Chuť je plná, s výraznějším obsahem tříslovin, ve které můžeme najít černý rybíz nebo kabernetový charakter. Vína Neronetu jsou vhodná k různým úpravám těstovin a k přírodně upraveným masům.
Mám nepřátele, tedy něco znamenám.
Uživatelský avatar
Mystick von Sachsen
NEaktivní
 
Příspěvky: 993
Registrován: úte dub 06, 2010 12:08 pm
Bydliště: Residenz von Sachsen

Re: Vinný lístek

Příspěvekod Mystick von Sachsen » stř srp 25, 2010 10:24 am

BÍLÁ VÍNA:



· Aurelius
Odrůda se zeleno-žlutou barvou, ovocnými tóny a kdoulově-lipovou vůní. Chuť je plná, s výraznějšími kyselinkami, svěží až řízná, jemně kořenitá. Vína odrůdy Aurelius jsou v gastronomii využívána podobně jako vína Ryzlinku rýnského. Jsou vhodná k lehčím úpravám drůbeže. Kabinetní vína jsou jedinečným doprovodem ke studeným předkrmům a lehkým jídlům z drůbeže. Pozdní sběry se hodí k pstruhům a různým úpravám jiných ryb. Sladké výběry dobře ladí s dezerty.

· Auxerrois
Barva je zelenožlutá, vůně živá, jemná, decentní a chuť je plná, neutrální, lehce tříslovitá. Můžeme v ní najít lískové ořechy. Mladé víno Auxerrois je vhodné k předkrmům, k uzeným rybám nebo k plodům moře. Vyzrálé se pak hodí ke světlým masům a výběry k plísňovým sýrům.

· Charddonay
Intenzivní, plná a harmonická vůně vyniká v dlouho doznívající, kořenité a elegantní chuti. Víno má světle žlutou barvu, až do zlata. Víno se hodí pro slavnostní příležitosti. Dobře doplňuje hustší polévky, pokrmy s bílým masem a smetanovou omáčky. Dále je vhodné k paštikám a k plodům moře. Poradí si i se steakem. Vyhýbejte se tučným rybám a octu.

· Kerner
Zelenožlutá ž slámově žlutá barva a svěží aromatické látky. To je Kerner. Chuť: plné tělo, při reduktivní technologii svěží až řízný typ plného, elegantního a pro běžného konzumenta přitažlivého vína, příjemné kyseliny, máslové tóny, nahořklý závěr. Technologicky správně zvládnutá vína Kerneru jsou ozdobou slavnostních tabulí, podobně jako vína Ryzlinku rýnského. Víno se výborně hodí k různým předkrmům, včetně plodů moře, ke grilovanému telecímu masu, k rybám, i uzeným, ke chřestu a k mnoha druhům sýrů, zvláště k roztíratelným.

· Müller Thurgau
Světlá barva, muškátová vůně s ovocnými odstíny a svěží chuť s nižším obsahem kyselin. Vína odrůdy Müller Thurgau jsou vína ke každodennímu pití k prosté stravě a při společenské zábavě. Hodí se k předkrmům, zeleninovým polévkám, k rybě nebo k bílým měkkým sýrům.

· Rulandské bílé
Světle žlutá barva, jemná květinová vůně a plná, dlouhotrvající a elegantní vůně. Vína Rulandského bílého lze podávat při slavnostnějších příležitostech při bohatém výběru masitých jídel. Hodí se dobře i k uzeným rybám, k pečením nebo k sýrům s ušlechtilými plísněmi. Také k hutnější, ale ne příliš výrazné úpravě hovězího i vepřového masa, k hustším polévkám, k výraznějším paštikám a k uzenému masu. Vína nejvyšších přívlastkových kategorií se zbytkovým cukrem jsou vhodná také k dezertům. Svěží Rulandské je vynikající jako aperitiv. (sudové)

· Ryzlink rýnský
Barva: světle zelenožlutá, s přibývající zralostí se objevují zlatavé odstíny, u výběrů z bobulí až jantarové tóny. Vůně:široká škála vůní podle půdního typu a ročníku, po ovocných plodech, ale i kořenité, minerální zemité i kouřové, z příliš horkých lokalit může zavánět petrolejem a kerosinem, to když je většina bobulí vlivem slunce hnědavě zbarvena. Chuť: od ocelové kyseliny v nezralých ročnících přes příjemně říznou až po svěže zralou, která je nezbytnou součástí velkých vín výborných ročníků a současně oporou tvorby buketu a chuťových látek lahvové zralosti. Ve vůni a chuti můžeme hledat: broskev, jablko, pomeranč, citronovou kůru, kdouli a u měkčích vín i meruňku nebo ananas, ale i med, marcipán, mandle a hrozinky, minerály, květ mučenky, lipový květ. Jakostní vína Ryzlinku rýnského jsou vhodná k lehčím úpravám drůbeže. Kabinetní vína jsou jedinečná ke studeným předkrmům a telecímu masu. Pozdní sběry se hodí k pstruhům i jiným rybám v různých úpravách. Sladké výběry doprovázejí dobře dezerty. Vína Ryzlinku jsou vhodná k dlouhému posezení s malým zákuskem.

· Sauvignon
Intenzivní vůně a dlouhotrvající kořenitá chuť. Aromaticky výrazná a suchá vína Sauvignonu jsou vhodná jako vína aperitivní nebo ke studeným předkrmům. Hodí se i ke chřestu a kozím sýrům. Plnější a zralá vína jsou vhodná ke kořenitým jídlům, těstovinám s gorgonzolou nebo rybí omáčkou. Dále se hodí k vařené šunce nebo bílým masům se smetanovými omáčkami, k rybám s výraznější úpravou či k rybám uzeným. Pozdní sběry a výběry jsou dobrým společníkem sladkých dezertů.

· Veltlínské červené rané
Plná chuť s nízkým obsahem kyselin, s jemným nádechem medu. Víno má zlatožlutou barvu a neutrální až medovou vůni. většinou se vína Veltlínského červeného raného doporučují k běžné denní stravě a k masitým svačinám. Také k hutným polévkám, k masům s omáčkou nebo ke studené míse. (sudové)

· Tramín červený
Zlatožlutá intenzivní barva, kořenitě medová vůně a koncentrovaná kořenitá chuť. Ve vůni a chuti najdeme čajovou růži, fialku, zázvor, skořici a liči. Tramín se hodí pro slavnostní příležitosti. Vína více vychlazená lze podávat jako sklenku aperitivu, ale jsou také vhodná při ukončení stolování. Často se nabízejí jako doprovod předkrmů, zejména paštiky z husích jater. Suché Tramíny se doporučují k cibulovému koláči nebo k uzeným rybám. Sladké výběry se zbytkem neprokvašeného cukru se hodí k dezertům a sýrům s modrou plísní nebo k ovčím či kozím sýrům v závěru stolování. Díky neobvyklému aroma a plnosti chuti po liči patří Tramín k těm málo vínům, které se hodí ke kořeněnému jídlu. Proto lze vína Tramínu podávat i k některým exotickým, silně kořeněným pokrmům asijské kuchyně, případně ke sladkým úpravám masa.

· Sylvánské zelené
Při nižší sklizní je vůně mírně kořenitá a bez zvláštních aromatických látek. Chuť je neutrální s větším množstvím kyselin, při vyšší vyzrálosti hroznů nabývá na viskozitě, hladkosti a vláčné harmonii. Vína Sylvánského zeleného jsou výborná pro společenské události, neboť jejich pití neunavuje. Jsou to neutrální vína, která nenarušují chuť jemných jídel.
Mám nepřátele, tedy něco znamenám.
Uživatelský avatar
Mystick von Sachsen
NEaktivní
 
Příspěvky: 993
Registrován: úte dub 06, 2010 12:08 pm
Bydliště: Residenz von Sachsen

Re: Vinný lístek

Příspěvekod Mystick von Sachsen » čtv bře 10, 2011 5:36 pm

RŮŽOVÁ VÍNA


· Sexta sekt brut champenoise 2008
Je kvalitní suchý sekt vyráběný tou nejušlechtilejší tradiční metodou, druhotným kvašením v láhvi, tak jako například vína ze Champagne. Základní víno bylo připraveno z odrůdy frankovka, která byla vinifikována jako lehké narůžovělé víno. Ve výsledném šumivém víně můžeme spatřit lososový odstín přibližující se některým champagne blanc de noir. Vůně vína je jemná, připomínající čerstvé maliny se smetanovou zálivkou. Chuť je velmi lahodná, dlouhá s příjemným šumivým efektem a kořenitým akcentem. Tento úžasně svěží sekt vhodně doprovodí vaše večírky, doplní vaše nedělní snídaňové menu nebo lehký ovocný dezert.

· Rulandské modré Klaret výběr z hroznů 2009
Víno Rulandské modré Klaret výběr z hroznů 2009 má světle růžovou barvu. Vůně má příjemný nádech aroma zahradních jahod a liči. Chuť je výrazná, ovocná, až s dojmem malin v jogurtu. Pro svůj nenapodobitelný charakter je skvost mezi víny.

· Frankovka rosé jakostní 2009
Frankovka rosé jakostní 2009 z vinařství Rovenius má růžovočervenou barvu, která přechází až do světle fialové. Vůně upoutá tony malin ostružin a také lesních jahod. V chuti nalezneme zejména drobné lesní ovoce zvláště pak maliny a ostružiny. Víno je zakončené nevtíravou kyselinkou. Úžasně dlouhé víno.

· Rulandské modré rosé výběr z hroznů 2009
Rulandské modré rosé výběr z hroznů 2009 je růžové víno vyrobené z hroznů té nejvyšší kvality. Barva tohoto vína je lososová. Vůně poměrně intenzivní s tony čeveného rybízu a malin. V chti nalezneme letní červené ovoce hlavně pak třešně a maliny. V závěru překvapí pěkná kyselinka.

· Frankovka rosé výběr z hroznů 2008
Barva vína Frankovka rosé výběr z hroznů 2008 je lososová , ve vůni je jemně ovocná s náznakem malin. V chuti se projevují lesní bobulovité ovoce a pěkná kyselinka ke konci.

· Frankovka rosé pozdní sběr 2007
Malinová barva, která připomíná barvu vitacitu. V aroma a chuti velmi výrazné tóny malin a jahod. Jde o velmi pitelné víno se svěží ovocnou chutí, příjemnou kyselinkou, celkově komplexní. Vchuti je patrný zbytkový cukr a příjemná dochuť hroznového cukru. Lehké letní víno.

· Cuvée rosé pozdní sběr 2009
Cuvée rosé pozdní sběr 2009 je kupáž odrůd Zweigeltrebe a Rulandské modré. Má krásnou lososově růžovou barvu. Vůně je velmi čistá, intenzivní a jemná s výraznými ovocnými tóny. Jsou patrné lesní jahody, jarní květy, malinový jogurt, ale také buket bobulového ovoce.
V chuti je víno jemné, svěží s mimořádně sladěným zbytkovým cukrem a kyselinkou. Lesní ovoce , zejména maliny a jahody najdeme také v chuti.

· Zweigeltrebe rosé pozdní sběr 2009
Barva vína Zweigeltrebe rosé pozdní sběr 2009 je lehce růžová s oranžovými odlesky, připomínající tence nakrájené plátky lososa. Víno má svěží výrazně ovocnou vůni podobnou čerstvě natrhaným lístkům jahodníku a maliníku.

· Cabernet Moravia rosé pozdní sběr 2007
Barva vína Cabernet Moravia rosé je jemně růžová, s načervenalými odlesky. Víno má svěží výrazně ovocnou vůni připomínající kandované tropické ovoce. Chuť kopíruje vjem z ušlechtilé vůně, je velmi příjemně sladěná, kde se harmonicky doplňuje zbytkový cukr a pikantní kyselina. Správně vychlazené příjemně osvěží při letních obědech.

· Cuvée Rosé kabinetní 2007
Barva vína Cuvée Rosé je jiskrná, lososově růžová až světle jahodová. Vůně je velmi čistá, intenzivní a jemná s výraznými ovocnými tóny. Jsou patrné lesní jahody, jarní květy, malinový jogurt, ale také buket bobulového ovoce.

· Frankovka rosé jakostní 2008
Víno Frankovka rosé má narůžovělou barvů s lososovými odlesky. Ve vůni naleznete tóny jahod, malin a ostružin. Chuť vína je svěží, harmonická plná lesního bobulového ovoce.

· Rosé Nad Zahrady - Merlot výběr z hroznů 2009
Je vyrobeno z odrůdy Merlot. Má pěknou lososovou barvu. Vůně připomíná jahodový koktejl. Chuť koresponduje s vůní. Je plná lesních jahod se smetanou. Nejlépe si toto víno vychutnáte vychlazené s kuřecím masem na smeteně.
Mám nepřátele, tedy něco znamenám.
Uživatelský avatar
Mystick von Sachsen
NEaktivní
 
Příspěvky: 993
Registrován: úte dub 06, 2010 12:08 pm
Bydliště: Residenz von Sachsen


Zpět na Nabídka

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník

cron