ČERVENÁ VÍNA:
· Cheval blanc 1947
Nejskvostnější a také nejlepší víno na světě, jak je mnohokrát označováno. V roce 47 se vyrobilo jen 2000 lahví tohoto skvostu. My je máme k dispozici.
· André
Vyznačuje se intenzivní vůní, nízkým alkoholem, svěžími kyselinami a originální tříslovinou. Zráním na lahvi se ve vůni a chuti objevují jemné mandlové tóny. Je vhodné k hovězímu masu na roštu, ražniči a jemně nazrálým plísňovým sýrům.
· Rulanské modré
Světle rubínová barva se zlatavým okrajem hladiny vína v místě styku se stěnou sklenky. Zpočátku je víno hrubé, při zrání vystupuje kořenitost s vůní ořechů. Plnost vůně vynikne až po několikaletém vyzrávání, kdy připomíná vůni mandlí. Chuť je květnatá, harmonická, sametová s jemným aróma a velmi ušlechtilá. Vhodné k archivování. K jemným úpravám zvěřiny i jiných tmavých mas. K jemným typům ušlechtilých sýrů. K delšímu posezení s malým zákuskem.
· Svatovavřinecké
Víno červené barvy temného granátu, někdy s fialovými odstíny. Z těžké půdy s ovocnými tóny vůně, z lehké s výrazně odrůdovými tóny. Chuť plná, u mladého vína neharmonická, později řízně vyzrálá až agresívní s výraznou tříslovinou. Vhodné k výrazně kořeněné úpravě vepřového masa, k tmavému masu, ke zvěřině, k těstovinám, huse nebo ke kachně. (sudové)
· Cabernet Sauvignon
Víno je rubínově červené barvy, se specifickou odrůdovou příchutí připomínající černý rybíz, která se zvýrazňuje zejména ve starších ročnících. Má vyšší obsah kyselin.Velmi vhodné k archivování. Doporučujeme k jehněčí pečeni, bifteku, nebo ke krůtímu masu a výrazným, kořenitým omáčkám.
· Frankovka
Víno tmavě rubínové barvy, širší vůně typické pro červená vína. Mladá vína jsou tvrdá, ale plné chuti. Víno vyzrává do bohaté do bohaté šíře. Vhodné do archívu. Příjemná drsnost. Hodí se ke zvěřině, hlavně k tmavému masu a k jídlům s výraznou chutí, ke kořenité úpravě masa, k ušlechtilým sýrům, sýrům se zelenou plísní, těstovinám.
· Pinot Noir
Je to jedna z klasických odrůd Champagne. Produkuje nejobsažnější a nejsametovější vína na světě.
· Pinot Gris
Nejlepší odrůda Alsaska, kde se z ní připravují silná, alkoholická, plná, komplexní vína vysoké jakosti.
· Cabernet Franc
Tato odrůda se pěstuje všude v oblasti Bordeaux. Cabernet Franc charakterizuje velmi aromatická vína s jemně zemitou chutí, která však ve srovnání s Cabernet Sauvignon zanechávají na patře méně jemné vjemy.
· Frankovka modrá
Lahodné víno tmavší barvy. Charakteristickou čistou odrůdovou vůni provází mírně ovocné aroma a nádech skořice.
· Merlot
Odrůda neposkytuje hluboce zbarvená vína, ale vína jemně barevná, s měkkou ovocnou chutí. Hotovému vínu, které by mohlo být i tvrdé a drsné, dodává půvab ovoce a sametovou kvalitu.
· Modrý Portugal
Nejrozšířenější modrá odrůda. Poskytuje velmi obyčejné a lehké červené víno, proto se ve špatných ročnících používá často ve směsích s příliš kyselými bílými víny.
· Svatovavřinecké
Tato odrůda původně francouzská, v současné době se pěstuje u nás ve vinařských oblastech Velkopavlovické, Mělnické, Mostecké a Čáslavské. Poskytuje sytě červená vína, s ovocnou vůní, připomínající sušené švestky nebo černý rybíz. Svatovavřinecké se podává k běžné konzumaci všedních jídel a k sýrům. Velmi dobře se hodí jako doprovod tmavého masa a sýrů s intenzivní chutí. Je dobrým doplňkem také ke kořeněnému vepřovému nebo ke zvěřině. Potěší rovněž v kombinaci s husou či kachnou. (sudové)
· Angi
Odrůda tohoto typu se vyznačuje nadprůměrně sytou barvou, výrazně muškátovou vůní a plnou, příjemnou chutí. Ve vůni a chuti můžeme najít plnost a exotické tóny. Podáváme k dezertům a sýrům se zelenou plísní.
· Alibernet
Víno se vyznačuje temně červenou barvou, výraznou kabernetovou vůní a chuť je středně plná až plná, s vyšším obsahem tříslovin, zrající až do neutrální hebkosti. Víno Alibernetu je vhodné podávat k pokrmům ze zvěřiny.
· Domina
Víno s tmavě granátovou barvou, s neutrální vůní a plnou, extraktivní chutí. Může zde najít jemnou vůni a chuť ostružin. Díky své vyzrálosti je vhodné ke zvěřině, nebo k pečenému masu. (sudové)
· Laurot
Kombinace velmi tmavé granátové barvy s fialovými odlesky, svěžími a ovocnými tóny ve vůni a plné, jemné, atraktivně harmonické chuti. Doporučujeme k masitým jídlům s neutrálními omáčkami.
· Neronet
Velmi tmavě červená barva s modrými záblesky a jemná vůně. To je Neronet. Chuť je plná, s výraznějším obsahem tříslovin, ve které můžeme najít černý rybíz nebo kabernetový charakter. Vína Neronetu jsou vhodná k různým úpravám těstovin a k přírodně upraveným masům.