Styx a Man:
nejspíš mluvíme vlastně o tom samém a s podobným náhledem na věc, ale míjíme se ve vyjádření.
myslela jsem tím, že Manori se skvěle stará o technickou stránku a základní řád v tématech a tak. ale nemůže, a ani my nemůžeme chtít, aby dělala ještě soudce, policajta a tak v těch osobních, řekněme citových, citlivých a názorových věcech. to neznamená, že není taky jenom člověk (i když občas těžko tomu uvěřit

) a nemá své názory na věci a pocity kolem toho. ale právě obdivuju, jak tohle dokáže oddělit, ty dvě polohy. je diskrétní - né, že bych na ni občas něco nezkoušela vymámit, info, leč marně. a když se s někým názorově neshodne, není k tomu žádný "postih" třeba ohledně možností a prostoru ve foru. je vstřícná a zařídí nám naše nápady - i ty pošetilé. já bych to dělat nemohla, já bych to všechno postřílela. a ještě před tím bych se do každého pustila, řekla mu tolik věcí, že by byl nakonec rád zastřelen, hlavně že už to nemusí poslouchat.
výše se o tom sama zmínila pěkně, že je to věc dobrovolnosti.
kdo má nebo nemá pravdu, myslím, nedořešíme. není to většinou nebo služebním stářím. Gándí říkal, že pravdu může mít i člověk, který je sám, jeden. tady se teď hodně míhají emoce a ty, jak známo, nejsou moc logické.
má dvě důležitá (a nepochybně pravdivá

) sdělení jsou:
emoce jsou pravé i ve virtuálním světě.
mínus a mínus dává plus jen v matematice. v životě je to většinou ještě větší mínus.
neboli - když se s někým dostanu do sporu, který není intelektuální, ale emociální, skoro vždy jsme na tom oba nějak blbě. když jsme obě strany v plusu, bývá to skvělé. když je jedem v plusu a druhý v mínusu, záleží, jak to klapne. ale obecně se lze opřít o toho momentálně silnějšího. v horším případě je stažen také do mínusu, když je depka silná a nadšení slabé. ale když je mínus na obou stranách, je zle, prostě kde nic není, ani čert nebere. když lidi ječí a kopou kolem sebe, nebývá to z nudy a zlé vůle, ale sami jsou v řitnici. takže co jako? kopnu si do mrzáčka? když jsem sama taky takový nebo jiný mrzáček? chápete - budu se vozit po někom, kdo je nešťastný stejně jako já? když si docela dobře dovedu představit, jak mu zrovna je? sice jsme každá na opačné straně názorové barikády, ale co do pocitů si klidně můžeme podat ruce a jít světem. neříkám, že se máme hned bratřit a vykašlat se na své názory a postoje. nějak jsme si k nim dospěli a byla to často těžká cesta. třebaže nemusí být stopro nejlepší, jsou naše. ale nemusím bušit do někoho, kdo je na tom stejně blbě jako já. názor tím nezmění, vítězství to taky není a až na rychlou úlevu a uvolnění momentálního napětí to většinou neřeší ani můj problém.
JARLA: ano, četla. dost mě to sebralo. Bábi by do LoSu a podobných aktivit nikdy nešla, podle mě. ona totiž narozdíl od nás
přesně ví, co všechno obnáší Zapůjčení... Jarli, víš co... "tak ostrá, že pořeže sama sebe". já to respektuju. ale jenutné řezat? laskavě posuď sama. "zabíjet si musí každý sám."