Největší trýzní je čekání hodiny a hodiny, kdy nemůžu přemluvit víčka aby se zavřela a přemýšlím, co bude, až je zase otevřu. Nejde o bolest, nepředstavitelně mučivou bolest, ne, jde o strach z bolesti. Největším trestem není smrt – ta by byla spíš vysvobozením, - ale nepotlačitelná touha žít. Ta zatracená posraná láska k životu, která mně neopouští ani po té, co jsem tu dny, měsíce, roky proležela střídavě v pocitu bezmoci, strachu, nenávisti, touhy po vysvobození, touhy po pomstě a nakonec taky touhy po tom, aby to už jednou pro vždy skončilo, ale přesto to nedokážu vzdát.
Jak mi jednou kdysi kdosi moudrý řekl: Čarodějka bez naděje, bez pevné, nezlomné vůle přežít, je předem mrtvá. Čarodějka, která se bojí, že nemá šanci na vítězství, může klidně vzít své pochybnosti, přiložit si je ke spánku, stisknout spoušť a vystřelit si s nimi mozek z hlavy. Člověk se ve skutečnosti může k životu stavět jen dvěma způsoby: s nadějí, nebo strachem. Naděje posiluje, Strach zabíjí.
A i když jsem napůl mrtvá strachem, co bude dál, pořád mám taky naději. Jen nepatrnou jiskřičku naděje, kterou v sobě živím, snažím se do ní foukat a rozdmýchat ji v obrovský žhnoucí plamen, že to dříve či později skončí, a já se odsud dostanu.
Nejhorší na tom všem je to vědomí. Kdybych tu ležela v bezvědomí, bylo by to lepší. Takhle jen vnímám. Vnímám čas, jak se kolem mě svíjí jako zákruty řeky Styx a vpíjí se mi do kůže. Vnímám chlad, který se do mě zařezává jako nejtvrdší ocel a ukusuje si ze mě jako z dobrého teplého dezertu. Kousek tady, a kousek támhle. Vnímám vlhkost tohoto zatraceného místa, a přísahám že snad cítím jak obrůstám mechem. Kdybych se mohla aspoň pohnout! Aspoň malíčkem na noze! Merlin ví, kolikrát jsem přemlouvala svoje součástky aby se daly do pohybu, ale nic. Jen zklamání a vztek.
A tak tu pořád ležím, s vědomím, že díky mě někde umírají lidé. Mám je připsané na svém kontě. Jejich životy skončili díky mně, a to mě bude pronásledovat do konce života. Snad přijde dříve, než později. A jestli jsem šílená? Ó ano, kdo by se nezbláznil.