Bestiář IV. Draci

Odchyt nebezpečných tvorů - magičtí škůdci - výkup a prodej - vypouštění do volné přírody

Moderátor: Remus Lupin

Bestiář IV. Draci

Příspěvekod Remus Lupin » 13 pro 2012 13:36

Draci Východu

Rozlišujeme 117 druhů, z nichž 81 je prostoupeno energií jang – aktivní, dominantní, mužskou silou; zbývající druhy mají energii jin – pasivní, přijímající, ženskou sílu. Mnoho z nich má schopnost měnit se v zvíře (v této podobě jsou nejkrásnější jedinci daného druhu). Většinou na sebe berou podobu vlčí, kočičí nebo jakéhokoli psa.

Asijský Lung Draco orientalis
Lze ho nejčastěji spatřit v blízkosti řek, potoků a jezer. Samice nosí vejce kvůli bezpečnosti s sebou. V doupěti jsou uložené perly a opály, které nasbírali. Počet prstů se u jednotlivých poddruhů liší. Japonský Lung má čtyři prsty, čínský neboli císařský má prstů pět. Asijský Lung je spojován se všemi druhy vod, je vládcem deště a bouřky.
Výskyt: Východní část Číny, dolů přes Indonésii až k Severní Austrálii.
Doupě nebo hnízdo: ukryté pod vodou, obyčejně jeskyně.
Rozměry (dospělý): 40 stop dlouhý, 12 – 15 stop vysoký.
Zbarvení: modrý, černý, bílý, červený nebo žlutý.
Formy útoku: na obranu používá zuby, rohy a drápy.
Potrava: hlavně ryby, ptáci, obzvlášť pečená labuť.
Výrazné znaky: Dlouhá vousovitá tykadla, parůžky jako jelen, hříva, pět prstů na každé noze (čínský), vejce (podobné velké perle), které má obvykle sevřeno v levé přední noze, velké šupiny, opeřený ocas.
Obrázek

Tibetský drak Draco montana
Je hubenější a červenější než asijský lung. Miluje velké nadmořské výšky.
Výskyt: Tibet
Doupě nebo hnízdo: v létě přímo na horském svahu, v zimě v plytké sněhové noře.
Rozměry (dospělý): 40 stop dlouhý, 10 – 12 stop vysoký.
Zbarvení: téměř bez výjimky červený.
Formy útoku: kousnutí nebo škrcení.
Potrava: obyčejně velký horský lidoop zvaný yetti a občas tibetští jakové.
Obrázek

Prašivec Draco serpentalis
Má dlouhé tělo a jen dvě (přední) končetiny, ale nenechte se klamat, běhá hodně rychle. Nejčastěji se dá zahlédnout z dálky, sám nebo v páru, jak pronásleduje svou kořist.
Výskyt: střední oblast Číny až ke Kaspickému moři.
Doupě nebo hnízdo: v zemi vyhrabaná prohlubeň nebo hnízdo.
Rozměry (dospělí): 35 stop dlouhý, 8 – 10 stop vysoký.
Zbarvení: různé, často zelený, nebo pískově žlutý.
Formy útoku: drápy, škrcení.
Potrava: velbloud dvouhrbý. V noci někdy ohrožuje karavany vezoucí hedvábí.
Obrázek
Orientální draci

Orientální (východní) draci se od evropských draků (tzv. západního typu) liší v mnoha směrech. Čínští a japonští draci jsou obvykle vlídní a schovívaví k lidem, jsou také symbolem štěstí. Bývají dobrotiví a jsou buď posly a služebníky bohů nebo božstvy samotnými. Nejčastěji bývají spojování s děštěm(hlavně v Číně), řekami a jinými vodstvy.

Čínský drak má dlouhé hadovité tělo pokryté šupinami, "velbloudí" hlavu, antilopí růžky, čtyři tygří tlapy (se třemi, čtyřmi nebo pěti prsty) s orlími spáry, hladké břicho ("jako škeble"), na hlavě má hustou hřívu a na tlamě dlouhé vousy.

Zajímavostí je, že se orientální drak se líhne až po 3000 letech ze zářivého vejce a během života prodělá několik vývojových fází- prvních 500 let se podobá úhoři, ve věku 1000 let dostane dračí hlavu. Když uplyně dalších 500 let, narostou drakovi končetiny a teprve vypadá tak, jak nejčastěji známe čínské draky. Ve věku 3000 let čínskému drakovi narostou křídla- okřídlený drak je podle v čínské mytologie velmi vzácný.

Dokud čínskému drakovi nenarostou křídla může létat a "proplouvat" vzduchem vlnivými pohyby a to díky kulaté "dračí perle". Dračí perla (podobá se normálním perlám) je zdroj síly a drak ji nosí pod jazykem nebo zasazenou v čele či dolní čelisti (existuje pověst kdy se člověk po spolknutí dračí perly změnil ve draka).

Jedna z čínských hierarchií dělí draky do čtyř skupin:

-Nebeští draci (tchien-lung) - střeží zemi bohů a slouží jim.

-Draci duchové (šen-lung) - mají schopnost vyvolat déšť a vítr.

-Pozemští draci (ti-lung) - žijí v mořích a řekách.

-Draci strážci pokladů (fu-cchang-lung) - hlídají poklady.

-Dalším typem je tzv. čínský císařský drak, odlišoval se tím, že měl pět prstů na končetinách (běžně měl orientální drak prsty čtyři) a používal se ve staré Číně jako symbol císařů a moci. Zneužití tohoto symbolu se trestalo smrtí.

Japonští draci jsou velmi podobní čínským, mají na končetinách čtyři prsty a nebývají tak často spojováni s vodou a deštěm. Za života procházejí podobnými proměnami jako draci čínští.

Korejští draci jsou tří druhů- horský drak, beznohý mořský (často přirovnávaný k mořskému hadu) a nebeský drak (v podstatě stejný jako čínský).

Vietnamští draci jsou zobrazováníi se silně zvlněným tělem, které tvoří 12 obloučků, což symbolizuje 12 měsíců v roce. Má podlouhlou hlavu, hřívu, hustý vous, nápadné oči ale žádné rohy a po celém se táhnoucí hřbetě ploutev.

(zdroj:Dračí svět)
Dělej, co umíš, s tím, co máš, tam, kde jsi.

-Theodore Roosevelt-
Uživatelský avatar
Remus Lupin
Vlkodlak/jiný dlak
 
Příspěvky: 2100
Registrován: 27 pro 2008 17:30
Bydliště: Remus House/Résidence Clermont

Re: Bestiář IV. Draci

Příspěvekod Remus Lupin » 13 pro 2012 13:37

Draci Evropy


Dračí rod je svou různorodostí i mnohotvárností v říši mytologických příšer naprostým unikátem. Draci dokázali mutovat do tvaru i barvy, který byl pro přežití v daném prostředí nejvýhodnější. A nejen to, změnu kvalit vnějších a tím pádem prostému lidskému oku viditelných, doprovázela i podobná přizpůsobivost kvalit vnitřních. Namátkou uvedu třeba schopnosti dračího metabolismu, či pestrost projevů dračí magie. Prvé zmínky o dracích pocházejí již z období starověku.Draci byli symbolem chaosu, který rozvrací řád nastolovaný bohy. Zároveň ovšem byli draci vnímáni i jako symbol síly a moci. Mnozí starověcí monarchové i rytíři ranného středověku byli uchváceni silou příslušníků dračího rodu natolik, že si je jako symbol vložili do svého znaku (legenda o Merlinovi, souboj červeného draka s bílým). Středověk proslul systematickou likvidací draků ve jménu křesťanské víry.
Draci mají svou stavbou nejblíže k plazům, ale u některých variant nalezneme i prvky společné s rybami, ptáky, či savci. Draci jsou vždy vejcorodí. Mezi Draky je podobně jako u jiných plazů vždy větší samice. Někdy bývá, zejména při společném hnízdění také dominantnější. Draci navazují dlouhodobé monogamní vztahy v období prvního páření při tzv. zásnubních letech. Draci jsou díky schopnosti zpomalit svůj metabolismus dlouhověcí.
Draky lze z hlediska inteligence (a schopnosti provozovat vědomou magii) řadit do dvou kategorií. Draci inteligentní, schopni řídit se rozumovou úvahou a komunikovat (často však pouze telepaticky) a draci nevědomí, či zvířecí, žijící podobně jako jiní predátoři.
Co do obranné a útočné taktiky lze, kromě přirozeného použití zubů, drápů a celého těla, zmínit využití přirozených funkcí těla.
Obrázek

Drak používá vždy jednu z níže zmíněných variant.

- Oheň. Drak je schopen chrlit oheň, či dým. Předpokládá se, že musí před tím zkonzumovat jisté množství nerostů. tento typ draka údajně negativně reaguje na styk s vodou.

- Kyselina a toxiny. Podobným způsobem, jako chrlení ohně zřejmě u draka funguje varianta chrlení jedů či kyseliny. Tato varianta
Je poněkud vzácná, je možné, že se jedná pouze o vývojové stádium draka vedoucímu k nejrozšířenější variantě - chrličů ohně. V boji je velmi zranitelná při v případě mechanického poškození tělních dutin, ve kterých uchovává chemické směsi a kyseliny.

- Led a mráz. Tento typ draka je nejrozšířenější v severských oblastech. Zdá se, že nízká průměrná teplota vede i ke změnám v tělním metabolismu a k mutacím i v této oblasti. Tento typ draka chrlí místo ohně soustředěný proud sněhu a ledového dechu vedoucího k zmrznutí oběti. Ledový drak je pak přirozeným nepřítelem draka ohnivého.

Další významnou oblastí dračích schopností byla v dřívějších dobách schopnost letu. Většina draků používala k letu blanitých křídel, ale vyskytly se i ojedinělé mutace s peřím (viz Quetzolcoatl - opeřený had Aztéků). Fakt, že draci mohou létat byl jedním z důvodů, proč byli draci vnímáni tak rozporuplně. Schopnost letu jim také mnohdy dokázala zachránit život.

Dračí magie se stala příslovečnou. Draci vyvíjeli své schopnosti zejména tím směrem, který jim umožnil přežít, či uniknout hrozbě. Mezi častěji zmiňované magické schopnosti draků patří:

- Odolnost vůči magii - nejen středověcí rytíři byli přirozenými nepřáteli draků. Draci byli rovněž vystaveni magickým útokům ze strany kněžské magie, či jiným čarodějným útokům. Dračí kůže byla schopna absorbovat neuvěřitelné množství magické energie z případného útoku.

- Schopnost telepatie - draci spolu podobně jako některé jiné živočišné druhy komunikovali podvědomou telepatií. Zajímavostí bylo však její vědomé používání inteligentními poddruhy draka v komunikaci s lidmi. Zde lze jen litovat možnosti ztráty poznání jiné kultury.

- Schopnost metamorfózy - draci byli schopni pokročile měnit své tělo tak, aby bylo podobné strukturou a tvarem okolnímu prostředí. tato schopnost byla údajně tak pokročilá, že byli draci schopni změnit tvar svého těla i do lidské podoby.

Draci byli hromadně vybíjeni z mnoha důvodů. Kromě již zmíněných důvodů teologických, zde byl i nemalý finanční prospěch z prodeje různých částí jejich těla. Zejména byla ceněna jejich kůže (magicky odolná), jejich jazyk a krev (víra ve schopnost porozumět řeči zvířat). Či jejich zuby a drápy (prospěch válečníkům, drápy byly jedovaté pro elfy). Dračí šupiny na pancíři pak měly údajně dar odrazit jakýkoliv šíp či oštěp. Ve výrobě hůlek se užívá blána z dračího srdce.
Obrázek
(zdroj:dracisvet.cz)
Dělej, co umíš, s tím, co máš, tam, kde jsi.

-Theodore Roosevelt-
Uživatelský avatar
Remus Lupin
Vlkodlak/jiný dlak
 
Příspěvky: 2100
Registrován: 27 pro 2008 17:30
Bydliště: Remus House/Résidence Clermont

Re: Bestiář IV. Draci

Příspěvekod Remus Lupin » 13 pro 2012 13:37

Evropští draci - Druhy

Obrázek

Evropší draci (tzv. západního typu) mívají obvykle čtyři končetiny, dlouhý krk i ocas, celé tělo pokryté šupinami (vyjímečně peřím),mají křídla podobná netopýřím, na hlavě mohou mít rohy a na zádech kostěný "hřeben", obvykle mají jednu hlavu. Tento vzhled však není podmínkou, vyskytuje se mnoho odlišností podle daného národa z jehož mytologie pochází, např.:

Slovanští draci- vyznačují se tím že mají více hlav(v pohádkách často nějaký magický počet hlav-7,9,12,…),chrlí oheň a nechávají za sebou ohnivé stopy za letu. Často jim byla dávána Turecká jména jako symbol konfliktu mezi Slovany a Turky.

Skandinávsko-germánský drak -mohutný okřídlený nebo bezkřídlý had se dvěma nebo žádnými končetinami. Požírají dobytek a přinášejí nákazu ale na druhou stranu jejich spatření má přinést štěstí.V mytologii těchto zemí se také vyskytoval lindworm-bezkřídlý drak který měl puze dva zadní nohy nebo byl úplně bez končetin.

Wywern-okřídlený dvounohý drak, v heraldice je zobrazován jako drak se dvěma nohama, netopýřími křídly a ocasem podobným ocasu štíra. Někdy se mu také říká saň (tak se také v různých bestiářích nazývá dračí samice, v jiných je to samostatný druh dvounohého draka).
Obrázek


Zvláštním druhem byl také Lindworm.Lindworm byl had s dračí hlavou nebo mohl mít pár zadních noh, hadovité tělo a hlavu podobnou dračí.

Potrava

Složení potravy je velmi různorodé od úplných vegetariánů po masotariány a všechno mezi tím. Objevily se taky perly, mořské časy a minerály, zřejmě pro doplnění stopových prvků a tvorbu ohně. Pravděpodobná je tepelná úprava potravy. Kromě základních věcí se dají čekat i pochutiny, např. sladké, pravděpodobně získané od lidí. Někteří draci konzumují lidi (Equitrax), někteří si pochutnají i na jednorožci (Melden), na druhou stranu někteří mají vyložený odpor ke konzumaci čehokoli koňovitého.
Anatomie

Obrázek
Obrázek
Obrázek
(dracisvet.cz)
Dělej, co umíš, s tím, co máš, tam, kde jsi.

-Theodore Roosevelt-
Uživatelský avatar
Remus Lupin
Vlkodlak/jiný dlak
 
Příspěvky: 2100
Registrován: 27 pro 2008 17:30
Bydliště: Remus House/Résidence Clermont

D&D Dragons/Barvy draků

Příspěvekod Remus Lupin » 13 pro 2012 13:38

ObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázekObrázek

ObrázekObrázek
Dělej, co umíš, s tím, co máš, tam, kde jsi.

-Theodore Roosevelt-
Uživatelský avatar
Remus Lupin
Vlkodlak/jiný dlak
 
Příspěvky: 2100
Registrován: 27 pro 2008 17:30
Bydliště: Remus House/Résidence Clermont

Draci HP-plemena

Příspěvekod Remus Lupin » 13 pro 2012 13:43

1.plemeno Čínský Ohniváč (Chinese Fireball)

- známý též jako „lví drak“
- jediný orientální drak

Charakteristika aneb Jak ho poznáte..

- je pokryt hladkými purpurovými šupinami
- kolem hlavy má věnec zlatých špičatých hrotů
- tupý čenich, vystouplé oči

Své jméno získal podle plamenů, které mu jdou z nozder, když se rozčílí.

Vejce: - zářivě karmínová se zlatými skvrnami
- jsou velice cenné pro čínské čáry a kouzla

Čínský Ohniváč je velice tolerantní a dokáže se smířit s tím, že své území sdílí až se dvěma dalšími draky.
Pokrm: savci, prasata, lidé, ..

2.plemeno Hebridský Černý (Hebridean Black)


- britský drak
- agresivnější než Velšský Zelený (také Británie)
- jediný exemplář vyžaduje teritorium až 100 čtverečních mil

Charakteristika aneb Jak ho poznáte..

- dosahuje délky až 30 stop, váží 2-4tuny (střední drak)
- černé drsné šupiny s jasně purpurovými oky
- podél hřbetu se táhne hřeben nízkých, ale ostrých destiček
- na konci ocasu má šípovitý bodec
- křídla připomínají tvarem netopýra

Pokrm: vysoká zvěř, velcí psi kusy dobytka

Kouzelnický klan McFustyových, který na Hebridských ostrovech sídlí celá staletí, se tradičně hlásí k zodpovědnosti za péči o tyto domorodé draky.

3.plemeno Maďarský Trnoocasý (Hungarian Horntail)

- nejnebezpečnější ze všech dračích plemen

Charakteristika aneb Jak ho poznáte..

- připomíná ještěra
- černé šupiny, žluté oči, bronzově zlaté rohy
- bronzově zlaté, ostré trny vyčnívající z ocasu
- dokáže chrlit oheň až 50stop (patří k těm nejlepším, co chrlí oheň do velké vzdálenosti)

Vejce: - mají barvu cementu
- pevná skořápka
- mláďata používají ocas, již při proražení skořápky (vyvinuté trny)

Pokrm: - kozy (domácí zvíře J)
- ovce a je-li to možné i lidé..

4.plemeno Norský Ostrohřbetý (Norwegian Ridgeback)

- velice podobný Maďarskému Trnoocasému

Charakteristika aneb Jak ho poznáte..

- uhlově černé destičky na hřbetě
- výjimečně agresivní (i vůči svému druhu)
- velice vzácný

Pokrm: - většina suchozemských savců, ALE jsou známy případy, kdy se drak krmí vodními živočichy
1802 – norské pobřeží – uchvátil tento drak velrybí mládě – velice neobvyklé!

Vejce: - černá
- schopnost chrlení ohně již v 1-3 měsíce věku mláděte

5.plemeno Novozélandský Opálooký (Antipodean Opaleye)

- pochází z Nového Zélandu (občas migruje do Austrálie)
- nesídlí v horách, ale v údolích (neobvyklé!)

Charakteristika aneb Jak ho poznáte..

- drak střední velikosti ( 2-3tuny)
- nejkrásnější dračí plemeno
- perleťově duhové šupiny, lesklé mnohobarevné oči bez zorniček (jim vděčí za své jméno)
- chrlí nemírně intenzivní rudé plameny, není moc agresivní a jen málokdy zabíjí, nemá-li hlad.

Pokrm: ovce, i větší kořisti (viz.dole)

Vejce: jsou světle šedá

Mudlové si je často pletou se zkamenělinami

Řádění draka, koncem 70.let tohoto století zabil obrovské množství klokanů, se připisovalo opálookému samci, kterého z jeho domovského území vyhnala dominantní samice.

6.plemeno Obyčejný Velšský Zelený (Common Welsh Green)

- sídlí v horských oblastech (ve své rezervaci)
- mírumilovný (tedy není moc agresivní)

Charakteristika aneb Jak ho poznáte..

- krásně splývá se svým okolím
- má zelenou barvu
- vydává melodický řev
- oheň chrlí v tenkých pramíncích

Pokrm: ovce, lidem se vyhýbá (není-li vyprovokován)

Vejce: zemitě hnědá se zelenými skvrnami

Ilfrakombský incident

- roku 1932
- napadl drak zalidněnou pláž s opalujícími se mudly
- situaci zachránila jistá kouzelnická rodina, která tam trávila dovolenou, pomocí paměťových kouzel (největší série za poslední století)
- tato rodina získala Merlinův řád 1.kategorie

7.plemeno Peruánský Zmijozubý (Peruvian Vipertooth)

- nejmenší za všech plemen

Charakteristika aneb Jak ho poznáte..

- nejrychlejší letec ze všech dračích plemen
- dosahuje délky 15stop
- měděné lesklé šupiny s černým hřbetním pruhem
- krátké rohy a neobyčejně jedovaté zuby
- také má křídla, a létá

Pokrm: kozy, krávy, LIDÉ

Mezinárodní sdružení kouzelníků na konci 19.stolení bylo nuceno vyslat vyhlazovací četu, kvůli jeho oblibě v lidské potravě a následnému přemnožování.

8.plemeno Rumunský Dlouhorohý (Romanian Longhorn)

- sídlí v dračí rezervaci ( nejvýznamnější světová rezervace, sjíždějí se tam kouzelníci z celého světa)

Charakteristika aneb Jak ho poznáte..

- tmavozelené šupiny a dlouhé třpytivě zlaté rohy (jimiž probodne a rozpárá svou oběť, než si ji upeče)
- umí létat
- rohy, rozemleté na prášek jdou nesmírně ceněnou ingredienci do lektvarů, ale jsou kvůli vzácnosti hodnoceny jako „neobchodovatelný materiál kategorie B“

Draci jsou předmětem intenzivního chovatelského programu, protože se jejich počet drasticky snížil (kvůli vzácnosti rohů)

9.plemeno Švédský Krátkonosý (Swedish Short-Snout)

- sídlí v divokých a neobydlených horských oblastech

Charakteristika aneb Jak ho poznáte..

- atraktivně vyhlížející stříbrnomodré zvíře
- jeho kůže je velice žádaný materiál na výrobu ochranných rukavic a štítů
- plamen, který chrlí je jasně modrý (za chviličku změní dřevo i kosti na popel)
- zabíjí lidi mnohem méně, než ostatní plemena (ale to není zvláštní zásluha, protože v místech kde se nachází moc lidí není)

10. plemeno Ukrajinský Železnobřichý (Ukrainian Ironbelly)

- nesmírně nebezpečný (dokáže svou vahou drtit budovy)

Charakteristika aneb Jak ho poznáte..

- kovově šedé šupiny
- tmavorudé oči a spáry velice dlouhé a ostré
- největší dračí plemeno, dosahuje váhy až 6tun
- obtloustlý a létá pomaleji než zmijozubí či dlouhorozí draci

Železnobřiší draci jsou pod nepřetržitým dohledem ukrajinských kouzelnických institucí od roku 1799, kdy jeden drak unesl z Černého moře celou plachetnici.(naštěstí bez posádky

- dosahuje délky až 30 stop, váží 2-4tuny (střední drak)
- černé drsné šupiny s jasně purpurovými oky
- podél hřbetu se táhne hřeben nízkých, ale ostrých destiček
- na konci ocasu má šípovitý bodec
- křídla připomínají tvarem netopýra

Pokrm: vysoká zvěř, velcí psi kusy dobytka

Kouzelnický klan McFustyových, který na Hebridských ostrovech sídlí celá staletí, se tradičně hlásí k zodpovědnosti za péči o tyto domorodé draky.
Dělej, co umíš, s tím, co máš, tam, kde jsi.

-Theodore Roosevelt-
Uživatelský avatar
Remus Lupin
Vlkodlak/jiný dlak
 
Příspěvky: 2100
Registrován: 27 pro 2008 17:30
Bydliště: Remus House/Résidence Clermont


Zpět na Beast Company

Kdo je online

Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků

cron