od Morfeus » pon dub 23, 2012 9:00 pm
„Ani ne. Je to v Evropě. Přímo v jejím srdci.“ Mírně se usmála, jako vzpomínce, jako rodinnému žertíku, který ocení jen ten, kdo je zasvěcen. „ Jeďte najít své srdce do srdce Evropy. Možná se vám tam vaše rány zahojí, možná ne. Pokud ji ale uvidíte – a já si myslím, že se o to při nejmenším pokusíte – dejte jí tohle,“ podala mi černý náhrdelník, který zrovna dokončila, „ a pozdravujete ji od sestry. Věřte, že tím hodně zvýšíte šanci, že se vámi bude vůbec zabývat.“ Když jsem na dlani překvapeně a bezradně držel tu cetku, vytáhla z kabelky malý černý sametový sáček, vzala mi korálky z ruky, uložila je do sáčku a opět mi je vložila do dlaně.
„Pojďte se mnou. Dám vám její adresu a pár rad, které by se vám mohly hodit. Máme tu blízko kancelář. Pokud se chcete z toho všeho dostat, můžu vám pomoci. Je to moje profese. A tak to není zadarmo. Rozmyslete se. Pojďte se mnou hned, nebo přijďte jindy. Tady je vizitka.“
Čtu cedulku s nápisem Holistická detektivní kancelář Decidela & Eternity. Příčná ulice. Londýn.
„Rozmyslím si to. Děkuji za váš čas, slečno. A za tu píseň.“ Dívám se na ni a na vizitku a všechno mi to připadá čím dál tím šílenější.
Existuje na světě člověk, který nesní? Kdo v sobě neskrývá nepředstavitelné světy?
Pravda nemusí mít nutně oporu ve skutečnosti. Legendy a sny jsou stínové pravdy, které přetrvají dávno poté, co fakta zpráchnivějí a propadnou se do zapomění.